دیدگاهمطالب ویژه

امیدواریم مسئله تحریم هرچه سریع‌تر حل شود

گفتگوی ماهنامه «صنعت نساجی و پوشاک» با آقای عباس نجفی، نایب رئیس هیئت مدیره شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان

به عنوان اولین سوال، در مورد فعالیت‌های شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان صحبت بفرمایید.
شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان جزو هدلینگ ابریشم ماهان دلیجان است. عمده تولیدات شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان، الیاف 1.4 دنیر است که اصلاحا کتان تایپ (پنبه مصنوعی) گفته می‌شود. حدود 16 سال است در این بازار فعالیت می‌کنیم و به صنایع ریسندگی داخلی محصولات خود را عرضه می‌کنیم. البته هدف‌گذاری عمده شرکت از بدو تاسیس، موضوع صادرات بوده ولی متاسفانه به‌دلیل مشکل تحریم‌ها، صادراتمان به کشورهای اروپایی تقریبا به صفر رسیده و بیشتر به کشورهای همسایه نظیر عراق و افغانستان صادرات انجام می‌دهیم. همچنین مدتی هم در کشور روسیه فعالیت داشتیم که متاسفانه در این کشور نیز با مشکل تحریم و انتقال پول مواجه شده‌ایم. در واقع، اینطور می‌توانم خدمتتان عرض کنم که امروز اکثر شرکت‌های نساجی، محصولات خود را در بازار داخلی عرضه می‌کنند که طبیعتا بازار داخلی ظرفیت و حجم مشخصی دارد و محدودیت‌های موجود، روند کار را برای بسیاری شرکت‌های نساجی سخت کرده است.

مهم‌ترین مشکلاتی که در فرآیند تولید با آنها مواجه هستید چه مواردی هستند؟
امروز همه صنایع از جمله صنعت نساجی با مشکلات مشترکی مواجه هستند. مسئله اصلی بحث تامین انرژی است که سهم عمده آن را انرژی برق تشکیل می‌دهد. متاسفانه هر سال در فصل تابستان با مشکل کمبود و قطعی برق مواجه می‌شویم که امسال این مسئله به شکل بسیار حادتری خود را نشان داده است. در دوران اوج تابستان، سه روز در هفته قطعی برق داشته‌ایم و با وجودی که در مجموعه ما ژنراتور نصب شده، اما استفاده از ژنراتور هم مشکلات و محدودیت‌های خاص خود را دارد که از آنجمله می‌توان به استهلاک بالا و تامین سوخت ژنراتور (گازوئیل) اشاره کرد.

در حوزه تامین مواد اولیه و تخصیص ارز واردات با چه مسائلی روبه‌رو هستید؟
ببینید وقتی صحبت از مسائل خارجی و بحث واردات و صادرات پیش می‌آید که مستلزم تامین یا انتقال ارز است، تقریبا همه صنایع با مشکل مواجه هستند. فرآیند تخصیص ارز بسیار زمان‌بر است به‌طوری‌که آخرین تخصیص برای شرکت ما حدود 6 ماه طول کشید تا فرآیند آن انجام شود. زمانی هم که تخصیص ارز انجام می‌شود، یک مهلت 20 روزه برای انجام فرآیند واردات به صنایع می‌دهند و درصورتی‌که واحدهای صنعتی در این مهلت فرآیند واردات را انجام ندهند، تخصیص را باطل می‌کنند. در حالی که قبلا اینطور نبود و واحدها هر زمان که تامین مالی می‌کردند و متقاضی واردات بودند، نهایتا طی پروسه یک‌ماهه وجه مورد نیاز را تامین می‌کردند و ارز هم به دست تولیدکننده طرف قرارداد می‌رسید. به‌عنوان یک نمونه، ما در شرکت ابریشم ماهان دلیجان از طریق یکی از بانک‌های کشور تامین ارز انجام داده‌ایم، اما آن بانک نمی‌تواند از طریق کشور ثالث وجه را به دست تامین‌کننده نهایی ما که در کشور آلمان است، برساند. این وضعیت، کار را برای واحدهای تولیدی بسیار سخت کرده و با توجه به کارمزدهای سنگینی که در فرآیند تخصیص و انتقال ارز دریافت می‌شود، هزینه‌های تولید را به‌شدت بالا برده است. لازمه رفع این مشکل نیز رفع تحریم‌هاست که امیدوارم از طریق مذاکراتی که دولت جدید انجام خواهد داد، این مشکل رفع شود.

شرایط بازار را چطور ارزیابی می‌کنید و آیا رکودی که بسیار از واحدهای تولیدی از آن صحبت می‌کنند را تایید می‌کنید؟
امروز صنعت نساجی در کل جهان با کاهش تقاضا مواجه شده و بنابراین، مسئله رکود در صنعت نساجی یک موضوع جهانی است. اما تفاوتی که در مورد ایران وجود دارد این است که شرکت‌ها اکثرا با هدف صادرات راه‌اندازی شده‌اند اما امروز فعالیت آنها به بازار داخلی محدود شده است. طبیعی است که بازار داخلی ظرفیت مشخص دارد و زمانی که واحدهای تولیدی نتوانند صادرات انجام دهند و فعالیت آنها به بازار محدود داخلی معطوف شود، این شرایط به کاهش تقاضا و متعاقبا رکود منجر می‌شود. ما در شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان تقریبا دو ماه است که با حدود 60 درصد ظرفیت مشغول کار هستیم که بخشی از آن به محدویت انرژی بر می‌گردد و بخش دیگر آن مربوط به کاهش تقاضای بازار و رکود می‌باشد.

با توجه به شرایط فعلی آیا برنامه‌های توسعه‌ای شرکت طبق روال پیش می‌رود؟
شرکت الیاف ابریشم ماهان دلیجان، چند طرح توسعه‌ای در حوزه فعالیت اصلی خود و همچنین صنایع تکمیلی در دست دارد که همه مطالعات، تحقیقات و همچنین مذاکرات با بانک‌ها و وزارتخانه‌ها در ارتباط با آنها نهایی شده اما اجرای آنها فعلا به حال تعلیق درآمده است. در این زمینه دو مشکل وجود دارد: یکی بحث تامین نقدینگی است که هم بانک‌ها نقدینگی لازم را در اختیار ما قرار نمی‌دهند و هم رکود بازار نقدینگی شرکت را محدود کرده است. مشکل دیگر هم بحث نبود ظرفیت و تقاضا در بازار است که فعلا مجالی برای اجرای طرح توسعه مهیا نمی‌کند. بنابراین مجبور هستیم صبر کنیم تا این مسائل حل شوند و بازار وسیع‌تری پیدا کنیم و چه بسا در صورت رفع مشکلات، بتوانیم ماشین‌آلات مدرن‌تری را در خطوط تولید خود استفاده نماییم.

تغییر و تحولات اخیر در دولت می‌تواند در حل مشکلات موجود تاثیرگذار باشد؟
با توجه به شعارهایی که آقای رئیس‌جمهور در ایام انتخابات و بعد از تصدی ریاست‌جمهوری مطرح کرده‌اند، نسبت به آینده خوشبین هستیم هرچند باید منتظر باشیم که این شعارها در مرحله عمل و اجرا به کجا خواهند رسید. امیدواریم هرچه سریع‌تر و حتی به‌صورت ضرب‌العجل، مسائل مربوط به تحریم و ارتباطات بانکی حل‌وفصل شوند. ما در شرکت ابریشم ماهان دلیجان هم واردکننده هستیم و هم صادرکننده که متاسفانه به‌دلیل همین تحریم‌ها از هر دو جهت با مشکلات زیادی مواجه شده‌ایم. امروز کشورهای اروپایی، کالای ما را با گواهی مبدأی که اصالت آن را ایرانی نشان می‌دهد، نمی‌پذیرند لذا مجبوریم تعویض گواهی مبدأ انجام دهیم که کار مشکلی است و حتی کشورهای ثالث نیز حاضر به پذیرش کالای ایرانی برای صادرات به بازار هدف نیستند. بنابراین امیدواریم مسائل تحریمی و بانکی هرچه سریع‌تر حل شوند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا