افزونههای هوشمند برای ماشینآلات نساجی
گفتگوی ماهنامه «صنعت نساجی و پوشاک» با مهندس محمد مقدم مدیر فنی شرکت آراز فراز جهان
به عنوان اولین سوال، شرکت آراز فراز جهان (جولا) را برای خوانندگان نشریه معرفی بفرمایید.
این شرکت ابتدا در زمینه واردات ماشینآلات گردباف و ماشینآلات تکمیل نساجی فعالیت خود را آغاز کرد. در ادامه و بعد از چند سال، طراحی و ساخت دستگاههای جانبی برای کنترل کیفیت پارچه در حین تولید؛ در دستور کار شرکت قرار گرفت که امروز در نمایشگاه، نمونههایی از این دستگاهها را مشاهده میکنید.
اولین نمونه از دستگاههای ذکرشده، دستگاه کنترلکننده سوزن با نام تجاری «نیتنیدل» است. معمولا ماشینآلات نساجی این نقص را دارند که اگر سوزن بشکند، پارچه معیوب تولید و از ماشین خارج میشود. لذا تصمیم گرفتیم این نقص را برطرف کنیم و بر همین اساس، دستگاهی که خدمتتان عرض کردم حدود 6 سال قبل طراحی و ساخته شد و توانستیم آن را ثبتاختراع نماییم. در حال حاضر، این محصول از طریق نمایندگیهای ما در چند کشور به فروش میرود و صادرات بسیار خوبی در این کشورها داشتهایم. حتی در خود چین هم این محصول به فروش رفته و سازندگان چینی نیز این محصول را از ما خریداری و روی ماشینآلات خود نصب میکنند.
دستگاه دیگری که در شرکت طراحی کردهایم، «نیتنت» است. این دستگاه، کل ماشینآلات را هوشمند میکند به این صورت که تمام سنسورهای موجود در ماشینآلات را خوانده و همه این اطلاعات را در یک سرور ابری ذخیره میکند. متعاقبا مالک یا مدیر کارخانه میتواند وضعیت آنلاین و بهروز کارخانه در زمینه میزان مصرف نخ، میزان تولید پارچه و حتی مصرف انرژی را مانیتور کرده و در مورد وضعیت کارخانه اطلاعات بهروزی کسب کند. حتی میتواند گزارش راندمان ماشینآلات و کارگران را از طریق همین دستگاه دریافت کند.
محصول دیگر شرکت با نام «نیتویژن»، دستگاهی است که بهصورت آنلاین از پارچه عکس گرفته و با استفاده از الگوریتمهای شبکه عصبی و هوش مصنوعی میتواند ایرادهای پارچه را شناسایی و این موارد را در گزارشات کنترل کیفی ثبت نماید و در صورت تکرار زیاد یک ایراد، حتی ماشین را متوقف کند. در هر کارخانه تولید پارچه، بخشی از مساحت کارخانه یا تعداد نفرات کارگری مشغول کنترل کیفیت پارچه هستند که با وجود این دستگاه، این بخش میتواند به صورت اتومات انجام شود. این دستگاه به عملیات کنترل کیفیت در حین تولید کمک میکند که اگر خطایی ایجاد شد، ماشین متوقف شود و از ایجاد خطای بیشتر جلوگیری شود. همچنین بهصورت همزمان گزارش کنترل کیفیت هر طاقه را هم ایجاد میکند و مدیر کارخانه میتواند روی تلفن همراه یا هر دستگاه هوشمند دیگری، این گزارش را به صورت در لحظه مشاهده کند.
دانش فنی طراحی و ساخت این دستگاهها متعلق به خود شرکت است؟
ما در حوزه ماشینآلات نساجی و تکمیل، واردکننده هستیم اما در مورد دستگاهها و تجهیزات جانبی که خدمتتان عرض کردم، طراحی و تولید آن توسط خودمان انجام میشود. در این زمینه، ما شرکت دیگری با نام بامداد ایده فناوری آراز داریم که بر اساس همین محصولات، دانشبنیان شده است. همچنین هر سه محصولی که توضیح آن را عرض کردم، در ایران و دو مورد هم در دنیا ثبتاختراع شده و ما بهعنوان تولیدکننده این محصولات در دنیا شناخته میشویم.
اشاره کردید که تعدادی از دستگاههای جانبی تولیدشده در شرکت، صادر میشود. آیا مشکلی هم در این فرآیند داشتهاید؟
ببینید در کشور ما فرآیند صادرات بهطورکلی با مشکلات عدیده مواجه است که بعضی از آنها لاینحل هستند. وقتی بانکهای کشورمان با نظام بانکی دنیا ارتباط ندارند، طبیعی است که شرایط برای صادرات دشوار میشود. ما مجبور هستیم که خارج از ایران دفتر فروش داشته باشیم تا بتوانیم همین مشکلات را رفع کنیم. اینطور میتوانم عرض کنم که وقتی ارتباط بانکی با دنیا نداشته باشیم، صادرات عملا معنای خود را از دست میدهد و متاسفانه نه تنها حمایتی در داخل از شرکتهایی مانند ما صورت نمیگیرد، بلکه شرایط بینالمللی هم به نحوی است که امکان صادرات را بسیار سخت و بعضا غیرممکن میکند.
علاوه بر موارد ذکرشده، چه نکات دیگری را در ارتباط با فعالیتهای شرکت قابلذکر میدانید؟
شرکت آراز فراز جهان جزو اولین شرکتهایی است که آموزش را هم به صنعتگران ارائه میدهد. در این زمینه، ما با توجه به ارتباط بسیار خوبی که با دانشگاه داریم، دورههای آموزشی برای کارخانجات برقرار کردهایم و سعی کردهایم در راستای حل معضل ارتباط بین صنعت و دانشگاه که همیشه مطرح میشود، هم اساتید دانشگاهی را با جدیدترین نوآوریها و فعالیتهای صنعت آشنا کنیم و هم مشکلات صنعت را به دانشگاه منعکس کرده و متعاقبا آموزشهای لازم را به مدیران ارشد و میانی کارخانجات و همچنین تکنسینها ارائه نماییم. در همین راستا، دورههای آموزشی زیاد با حضور اساتید مطرح دانشگاهی در محل شرکت ما برگزار و آموزشهای لازم به کارخانجاتی که در حوزه کاری ما فعالیت میکنند، ارائه شده است.
برنامههای آینده؟
یکی از برنامههای آینده شرکت، مربوط به دستگاه کنترل طاقه است. دستگاه کنترل طاقه درحالحاضر بهصورت سنتی ساخته شده و کار میکند. ما قصد داریم این دستگاه را هوشمند کرده و به سامانه «نیتنت» متصل نماییم. همچنین پروژههای جدیدی را در زمینه ماشینآلات نساجی آغاز کردهایم که انشالله در آینده نزدیک اخبار خوبی در مورد آنها اعلام خواهیم کرد.