دیدگاهمطالب ویژه

شرکت‌کنندگان در نمایشگاه‌ها باید حمایت شوند

گفتگوی ماهنامه با دکتر خلیل‌الرحمن خلیلی‌پور صاحب فرآیند (مدیر) بازاریابی و توسعه برند شرکت نفیس‌نخ

به‌عنوان اولین سوال، خودتان و شرکت نفیس‌نخ را برای خوانندگان نشریه معرفی بفرمایید.
من خلیل‌الرحمن خلیلی‌پور دانش‌آموخته دکترای مهندسی نساجی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و صاحب فرآیند بازاریابی و توسعه برند شرکت نفیس‌نخ هستم. در این شرکت، مدیران ارشد حوزه‌های مختلف به‌عنوان صاحب فرآیند شناخته‌ می‌شوند چراکه ساختار سازمانی اینجا به‌صورت فرآیندی است. شرکت نفیس‌نخ تولیدکننده انواع نخ‌های فیلامنت پلی‌استر است که در سال 1382 تاسیس شده و تقریبا تمامی محصولات مورد نیاز در بازار کشور شامل POY، FDY، DTY، ATY و نخ‌های تابیده را تولید‌ می‌کند. شعار شرکت نفیس‌نخ مشتری‌مداری است و علاوه بر فروش محصول، خدمات غیرملموسی را به مشتریان عرضه‌ می‌کند که شامل خدمات مشتری، مشاوره‌های قبل و بعد از خرید و سایر مواردی است که بیشتر باید از زبان مشتریان آنها را شنید.

در نمایشگاه ایرانتکس امسال با شعار «از آینده نخ گرفته‌ایم» حضور پیدا کرده‌اید. در این زمینه صحبت بفرمایید و اینکه ایده اولیه این شعار از کجا شکل گرفت؟
یکی از ارزش‌هایی که شرکت نفیس‌نخ از بدو تاسیس دنبال‌ می‌کرده، بحث نوآوری و بهبود محصول بوده است. در همین راستا، چند ایده را در دل این شعار از زمان خلق کانسپت آن تا رسیدن به مرحله اجرای آن، در نظر داشتیم از جمله اینکه ما به آینده نگاه‌ می‌کنیم و مبنای ما برای ارزش‌هایی که برای مشتریان خلق‌ می‌کنیم، نیازهایی است که در آینده با آن روبه‌رو خواهند بود. شرکت نفیس‌نخ شاید جزو معدود شرکت‌هایی باشد که برای مشتری محصول اختصاصی تولید‌ می‌کند. این شرکت با مشتری و نیازهای او همراه‌ می‌شود و همچنین از طریق مطالعه چشم‌انداز آینده و برقراری ارتباط با شرکت‌های خارجی و فروشگاه‌های برتر، تلاش‌ می‌کند که آخرین دستاوردهای روز دنیا را در قالب خدمات و محصول به مشتریان خود عرضه کند.
بُعد دیگری شعار «از آینده نخ گرفته‌ایم»، پرچمداری و جلودار بودن شرکت نفیس‌نخ را در این صنعت نشان‌ می‌دهد. ما اولین شرکتی هستیم که نخ برجسته فرش‌های ماشینی را تولید و ثبت اختراع کرده‌ایم و به دنبال ما، سایر همکاران نیز وارد تولید این نوع محصول شدند. بر همین اساس، ما این موضوع را چه در طراحی، چه در محصول و چه در سازمان خود نشان داده‌ایم که تلاش‌ می‌کنیم همواره جلودار باشیم. در واقعیت نیز همکاران و حتی رقبای ما نیز لطف داشته و این موضوع را قبول دارند که نفیس‌نخ پیشتاز است و موضوع استراتژی و تفکر سیستمی در آن جریان دارد و در مطالعات بازاری که انجام‌ می‌دهد، همواره آینده را‌ می‌بیند و برای آن برنامه‌ریزی‌ می‌کند.
بنابراین در شعار خود همه این موضوعات یعنی نوآوری، تکنولوژی تولید، خدمات مشتری، مارکتینگ و هر موضوعی که مرتبط با ارزش درک‌شده مشتری از محصولات و خدمات ماست و همچنین ارزشی که ما قرار است خلق کنیم را مد نظر قرار داده‌ایم.

یکی از مواردی که مدتی است در صنعت نساجی دنیا بسیار مطرح است، موضوع پایداری، بازیافت و تولید سازگار با محیط زیست است. شرکت نفیس‌نخ در این زمینه چه برنامه‌هایی را دنبال کرده یا خواهد کرد؟
بله. اتفاقا یکی از شعارهای اصلی شرکت نفیس‌نخ «نوآوری، مشتری‌مداری و توسعه پایدار» بوده و این شرکت بهای ویژه‌ای به توسعه پایدار داده است. آقای دکتر کاکوان نیز که مدیرصادرات شرکت هستند، سخنرانی‌های مختلفی در حوزه پایداری و توسعه پایدار داشته‌اند. خود شرکت هم در پروژه‌های تحقیقاتی، موضوع استفاده از چیپس بازیافتی، استفاده مجدد و … را مدنظر قرار داده است. از طرف دیگر، بحث استفاده مجدد از محصولات پلی‌استر مدنظر شرکت قرار دارد و سعی‌ می‌کنیم در این حوزه‌ها نقش خود را انجام دهیم. البته همانطور که‌ احتمالا می‌دانید پایداری دارای سه جنبه زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی است که ما سعی‌ می‌کنیم علاوه بر جنبه زیست‌محیطی، در زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز نقش خودمان را ایفا کنیم. البته نکته‌ای که باید در این زمینه مورد توجه قرار داد این است که استفاده از الیاف طبیعی لزوما به‌معنای پایداری نیست چراکه ممکن است برای تولید الیاف پنبه، حجم زیادی حشره‌کش، آفت‌کش، سموم و … استفاده شود که این موارد، مغایر با موضوع پایداری است.

وضعیت بازار را چطور ارزیابی می‌کنید و آیا شرکت نفیس‌نخ نیز از شرایط رکودی فعلی تاثیر پذیرفته است؟
ما هم از وضعیت بازار متاثر بوده‌ایم. منتهی ما در برنامه‌ریزی‌های خود یک استراتژی تحت عنوان «استراتژی غلتان» را دنبال کرده‌ایم تا بتوانیم شرایط فعلی بازار و مشکلات موجود اقتصادی را به‌نحوی مدیریت کنیم. همانطور که مستحضرید اتفاقات مختلفی دست‌به‌دست هم دادند که شرایط بازارها دچار مشکل شود. موضوع بی‌ثباتی در خاورمیانه، نوسانات شدید نرخ ارز، قوانین دست‌وپاگیر واردات و صادرات، تحریم‌ها و اثر آن در انتقال پول و موارد دیگر، تاثیر زیادی بر شرایط تولیدکنندگان و بازارها داشته است. از طرف دیگر، تقاضا چه در سطح کشور و چه در سطح جهانی با کاهش قابل‌توجهی مواجه بوده است. اینطور می‌توان گفت که اگر پیشران‌های صنعت نساجی به کمک صنعت نیایند، این صنعت با مشکلات شدیدی مواجه‌ می‌شود. امروز صنایع پایین‌دستی ما از جمله فرش ماشینی به‌شدت دچار مشکل هستند و باید از طریق تغییر در برخی فرآیندها و رویه‌ها با بازار هماهنگ شوند. پیشنهاد ما به شرکت‌های فرش ماشینی این است که نخ خاب اکریلیک را با فیلامنت پلی‌استر جایگزین کنند که با این کار هم از نظر قیمت تمام‌شده و هم از نظر تقاضای جهانی و صادرات‌ می‌توانند کارهای عمده‌ای انجام دهند و تا حدودی وضعیت راکد فعلی را جبران کنند.

آیا شرکت نفیس‌نخ صادرات هم انجام می‌دهد؟
شرکت نفیس‌نخ یک واحد مجزا برای صادرات دارد که هم برای افزایش درآمدهای شرکت و هم به‌منظور تامین ارز برای واردات مواد اولیه، کار صادرات را انجام می‌دهد. در توضیح مورد دوم باید عرض کنم که شرکت نفیس‌نخ برای تامین بخشی از مواد اولیه به واردات متکی است و ارز واردات را باید از محل ارز نیمایی یا ارز حاصل از صادرات خود تامین کند، اما از آنجایی که پروسه تخصیص ارز نیمایی زمان زیادی طول‌ می‌کشد، ناگزیر است برای تامین ارز واردات مواد اولیه به صادرات روی بیاورد و بعضا حتی با زیان جزئی محصولات خود را صادر‌ کند تا بتواند از منابع ارزی حاصل، مواد اولیه وارد نماید. در حال حاضر، صادرات شرکت به مقاصدی مانند ترکیه، افغانستان و جمهوری آذربایجان انجام‌ می‌شود. همچنین از طرف اروپا یا مصر هم تقاضا داشته‌ایم که اگر مسائل لجستیکی یا انتقال پول قابل‌حل باشد، به این مناطق نیز صادرات خواهیم داشت. در واقع، یکی از برنامه‌های مهم شرکت نفیس‌نخ این است که بخش قابل‌توجهی از کل فروش شرکت، ناشی از فروش صادراتی باشد.

آیا تغییرات صورت‌گرفته در قوه اجرایی می‌تواند باعث برون‌رفت بخش صنعت از مشکلات فعلی شود؟
من فکر‌ می‌کنم با روی کار آمدن دولت جدید، بخشی از دغدغه‌های تولیدکنندگان و صنعتگران تا حدودی برطرف شود و جای امیدواری وجود دارد که در شش‌ماهه دوم سال انشالله شرایط بازار تغییر کرده و رکود سنگینی که در حدود یک سال و نیم گذشته حاکم بوده، جبران شود.

به‌عنوان جمع‌بندی، نکات پایانی شما را می‌شنویم.
صحبت پایانی من در مورد شرایط برگزاری نمایشگاه نساجی است. متاسفانه تبلیغات خوبی در ارتباط با نمایشگاه صورت نگرفته و حتی در مسیرهای منتهی به محل نمایشگاه، حتی یک بنر درمورد نمایشگاه ایرانتکس دیده نشده است. این در حالی است که نمایشگاه‌های تخصصی برای بسیاری از شرکت‌هایی که به صورت B2B فعالیت‌ می‌کنند و همچنین شرکت‌های کوچک و متوسط بهترین بستر برای بازاریابی و ارتباط با مشتریان است و لازم است که از طریق تبلیغات رسانه‌ای مناسب، چنین نمایشگاه‌هایی به‌خوبی معرفی شوند تا مشتریان تخصصی به محل نمایشگاه مراجعه کنند. این موضوع از آنجهت حایز اهمیت است که شرکت‌های نساجی هرساله هزینه هنگفتی برای حضور در نمایشگاه متقبل‌ می‌شوند و لازم است متناسب با آن، تبلیغات برای نمایشگاه صورت گرفته و این شرکت‌ها نیز به‌نحوی حمایت شوند. اما متاسفانه امروز‌ می‌بینیم علاوه بر اینکه شرکت‌های کوچک و متوسط نتوانسته‌اند در نمایشگاه شرکت کنند، بسیاری از شرکت‌های هم‌گروه ما که اتفاقا شرکت‌های بزرگی هستند، به‌دلیل رکود بازار و همچنین هزینه‌های سنگین، در نمایشگاه حضور پیدا نکردند. حل این مشکل عزم دولت را‌ می‌طلبد و امیدوارم با تغییر سیاست‌ها در دولت جدید، شرایط بهتری برای حضور شرکت‌ها در نمایشگاه‌های مختلف داخلی فراهم شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا